Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Προσπάθεια επίθεσης στο πανεπιστημιακό άσυλο

Όλες αυτές τις μέρες είμαστε θεατές ενός πολιτικού παροξυσμού της κυβέρνησης, του ΛΑΟΣ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο. Διατυμπανίζουν αυτοί οι τάχα δημοκράτες ότι στην εποχή των blogs (!!!) το πανεπιστημιακό άσυλο δεν έχει κάτι θετικό να κάνει και ότι δήθεν αποτελεί μια προστασία 'τρομοκρατών'.

Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι...
Σε αντίθεση με ότι θέλουν να μας πουν, το Πανεπιστημιακό Άσυλο δεν υπάρχει απλώς για την διακίνηση ιδεών. Όλα τα τελευταία χρόνια (ας πούμε συμβατικά μετά τη Χούντα, παρόλο που το άσυλο ιστορικά υπάρχει και από παλαιότερα) δεν ετίθετο το θέμα της έκδηλης επιστημονικής φίμωσης - δεν είμαστε στην εποχή του Γαλιλαίου. Το άσυλο δεν αποτελεί το θύλακα της δυνατότητας κάποιου να μοιράσει μια ανακοίνωση. Αυτό το κάνει και στο δρόμο, και στα κανάλια. Μέχρι και οι φασιστικές απόψεις του ΛΑΟΣ επιτρέπονται...

Το άσυλο είναι ο θύλακας του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, η προστασία του νεολαιίστικου και ευρύτερου λαικού κινήματος κόντρα στην φυσική και πολιτική περιστολή του. Είναι εκεί που οι φοιτητές βρίσκουν προστασία από τις δυνάμεις καταστολής, είναι ο θεσμός διασφάλισης της δυνατότητας πραγματοποίησης αγώνων με ριζοσπαστικές μορφές και άρα ικανότητα να καταγάγουν σημαντικές νίκες όπως αποδείχθηκε τα τελευταία χρόνια.

...και αυτό ακριβώς χτυπάνε οι κυβερνήσεις
Η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ δεν θα τα βάλουν με τα blogs ή με τη δυνατότητα μιας ομάδας να μοιράζει τις ιδέες της. Ίσως κάποιες ενοχλούν αλλά δεν θα τολμούσαν κάτι τέτοιο. Τολμούν όμως να πατήσουν πάνω σε μια σειρά δικαιολογίες (γιατί βέβαια πρέπει κανείς να διαφωνεί με τα μπάχαλα και την βία χωρίς κατεύθυνση αλλά δεν μπορεί να τα λέει αυτά μια κυβέρνηση που είναι πια κοινός τόπος ότι έχει και δικούς της μέσα σε αυτές τις ιστορίες) ώστε να επιτεθούν στο πανεπιστημιακό άσυλο. Τους ενοχλεί ακριβώς γιατί διαμορφώνει καλύτερες θέσεις για το λαικό κίνημα. Το άσυλο τους ενοχλεί ακριβώς γιατί βρίσκεται στην απέναντι όχθη της αντιλαικής πολιτικής τους.

Υπερασπιστές του ασύλου είναι οι ίδιοι οι σύλλογοι,
η νεολαία και ο εργαζόμενος κόσμος!

Είναι χρέος δικό μας να υποστηρίξουμε τον θεσμό του ασύλου κόντρα στην επίθεση που εξαπολύεται. Είναι χρέος παράλληλα δικό μας να διαμορφώνουμε κάθε μέρα, αγώνα τον αγώνα και συζήτηση τη συζήτηση, έναν πραγματικά ανοιχτό χαρακτήρα για το πανεπιστημιακό άσυλο. Θέλουμε οι πανεπιστημιακοί χώροι να είναι πραγματικά κοινωνικά και πολιτικά εργαστήρια, χώροι αναζήτησης και ριζοσπαστισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε τη συστράτευση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων του πανεπιστημίου αλλά και την ενεργοποίηση των φορέων του πανεκπαιδευτικού μετώπου. Να βγάλουμε μπροστά τη δικιά μας λογική για το άσυλο, να κερδίσουμε ολόπλευρα την πολιτική και ιδεολογική μάχη της περιόδου. Το άσυλο είναι για τους φοιτητές και τους εργαζομένους, για να ενεργοποιεί και να ευνοεί την αμφισβήτηση κόντρα στις αντιλαικές πολιτικές, για να δίνει ώθηση στην ανησυχία, για να προστατεύει τους αγώνες τους.

Δείτε επίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου