Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009

Σκοτώνουν και δεν πληρώνουν...

O τραυματισμός ενός Αφγανού μετανάστη το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας στην Πάτρα αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση της καταπιεσμένης οργής των μεταναστών που ζουν υπό άθλιες συνθήκες στο λιμάνι. Τον τραυματισμό ακολούθησε συμπλοκή και επέμβαση της αστυνομίας.

Η αστυνομία ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή για να σταθεί στο πλευρό... των πιο σκληρών δεξιών αντιλήψεων που πήγαν απευθείας να καταγγείλουν τους ίδιους τους πρόσφυγες ή όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους. Αποκορύφωμα του αυταρχισμού ήταν ότι ενώ οι πρόσφυγες παρέμεναν ειρηνικά στο δρόμο σε ένδειξη μιας στοιχειώδους διαμαρτυρίας, οι δυνάμεις καταστολής - μαζί και με άλλα στοιχεία - έκαναν έφοδο χτυπώντας τους πρόσφυγες και αναγκάζοντας τους να κλειστούν στον καταυλισμό. Δεν επέτρεψαν την πιο στοιχειώδη διαμαρτυρία απέναντι στην φρικτή κατάσταση που βιώνουν και στον παρολίγο θάνατο του συμπατριώτη τους!

Η στάση αυτή της αστυνομίας αλλά και γενικότερα η στάση κυβέρνησης και τοπικών αρχών που εδώ και καιρό σιωπούν μπροστά στο πρόβλημα καταδεικνύει την ευθύνη που τους βαραίνει. Αρνούνται την παροχή ασύλου στους πρόσφυγες ενώ παράλληλα δεν παρέχουν ούτε τους πιο στοιχειώδεις όρους ζωής για αυτούς τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Έχουν την ευθύνη για την εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων και την βαθιά εκμετάλλευση τους ως ένα φτηνό και απαξιώσιμο εργατικό δυναμικό, αυτούς που φεύγουν στην προσφυγιά με ευθύνη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των επεμβάσεων τους.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική απαιτείται σήμερα να μπει μαζικά το αίτημα για την παροχή Πολιτικού Ασύλου στους πρόσφυγες αλλά και δημιουργία ενός καταυλισμού που να παρέχει τους βασικούς όρους ζωής. Μονάχα έτσι θα ληθεί παράλληλα το πρόβλημα των ίδιων των προσφύγων, μονάχα έτσι θα αναιρεθούν οι αρνητικές συνέπειες από την παρουσία του καταυλισμού στην περιοχή της οδού Ευρώτα. Ας σταματήσουν οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποφεύγουν τις ευθύνες τους και να οδηγούν τελικά όλο αυτό τον κόσμο στην ανέχεια. Ας σταματήσουν οι νεοφαστικές απόψεις να πατάνε πάνω στις αδυναμίες του κράτους στο να διαμορφώσει ένα χώρο φιλοξενίας για να αναπαράγουν τις εθνικιστικές τους αντιλήψεις.

Όλοι στην Πορεία την Τρίτη 3/3 στις 18:00 από το Παράρτημα

Κατεβάστε και το Ψήφισμα των σχημάτων της ΕΑΑΚ Πάτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου