Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ψήφισμα του ΣΜΦ-ΗΜ για τα ΚΕΣ

Ψήφισμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Να κλείσουν τώρα τα ΚΕΣ!
(25/9/2008)

Το καλοκαίρι, ο χώρος της εκπαίδευσης έζησε έναν πρωτοφανή εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου παιδείας. Το υπουργείο μετά από την προσπάθεια να αναθεωρήσει το άρθρο 16, στοιχείο που βρήκε την μαζική αντίσταση του κινήματος, επέλεξε να προχωρήσει σε ένα συνταγματικό πραξικόπημα και να αναγνωρίσει τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

Η κίνηση αυτή από τη μία έχει στόχο την νομιμοποίηση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και από την άλλη τον πλήρη κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την απαξίωση των πτυχίων. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης πάει μαζί με την προώθηση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 36/2005, η οποία και αφορά ιδιαίτερα τους μηχανικούς.

Βάσει αυτής της οδηγίας, όποιος αποκτά επαγγελματικό τίτλο σε άλλη χώρα της ΕΕ, απευθείας θα πρέπει να λαμβάνει και επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα του. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει και τους αποφοίτους των κολλεγίων που λαμβάνουν δήθεν πτυχίο του εξωτερικού πανεπιστημίου μέσω του συστήματος franchise. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι φωνές μέσα στο ΤΕΕ προωθούν την αλλαγή του συστήματος απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων ώστε να περιλαμβάνει και αυτούς τους αποφοίτους σε ένα ενιαίο σύστημα εξετάσεων, το οποίο σημειώνεται ότι δεν θα αποδίδει τα σημερινά επαγγελματικά δικαιώματα αλλά πολύ λιγότερα και μέσα από πολλαπλές εξετάσεις (και για τους διπλωματούχους μηχανικούς).

Απέναντι σε αυτή την μεθόδευση καταπάτησης των συλλογικών μας συμφερόντων καλούμαστε να προβάλουμε το αίτημα για ισχυρά και ενιαία πτυχία, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά. Σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε:
 Να κλείσουν τα ΚΕΣ – καμία εφαρμογή του νόμου
 Καμία εφαρμογή της οδηγίας 26/2005 που χτυπά τα επαγγελματικά δικαιώματα και χειροτερεύει την εργασιακή προοπτική όλων όσων εργάζονται στον τεχνικό χώρο
 Καμία αλλαγή στο σύστημα εξετάσεων του ΤΕΕ στην κατεύθυνση της σκλήρυνσης
 Ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου