Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Αποχή του ΣΜΦ-ΗΜ

Αποχή του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
στις 23/10/2008

Γιατί κινητοποιούνται οι μεταπτυχιακοί:

 Κινητοποιούμαστε απέναντι στο νέο Νόμο για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα (Ν.3685) ο οποίος διαμορφώνει ένα συνολικά αντιδραστικότερο περιβάλλον για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την πανεπιστημιακή έρευνα: καθιστά τα ΜΔΕ προαπαιτούμενα για την εγγραφή στο διδακτορικό κύκλο, επιβάλει την θέσπιση ΜΔΕ σε κάθε σχολή, εισάγει την ανταποδοτική χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους νομιμοποιώντας και επιβάλλοντας τα μεταπτυχιακά σκληρής εξειδίκευσης, εισάγει τις πιστωτικές μονάδες στα ΜΔΕ προχωρώντας και άλλο τη λογική της δημιουργίας ενός άτυπου δεύτερου κύκλου, θεσμοθετεί την καταβολή διδάκτρων σε όσα μεταπτυχιακά δε «μπορεί» να χρηματοδοτεί το κράτος, εντατικοποιεί περαιτέρω τις μεταπτυχιακές σπουδές. Η αντιδραστική αυτή τομή έρχεται μαζί με την απειλή της μη – αναγνώρισης των μεταπτυχιακών σπουδών (συμπεριλαμβανομένου και του διδακτορικού κύκλου) του τμήματος στο βαθμό που αυτό δε θα εφαρμόσει τις επιταγές της κυβέρνησης…
 Κινητοποιούμαστε απέναντι στην απαξιωτική απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου περί μη αναγνώρισης του θεσμικού μας ρόλου μέσα στο πανεπιστήμιο, απόφαση που οδήγησε στη μη-χρηματοδότηση των εξόδων συμμετοχής στα συνέδρια, τη στιγμή που κάθε δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάγουμε ωφελεί πάνω από όλα το ίδιο το πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία.
 Κινητοποιούμαστε απέναντι στην τραγική κατάσταση του επικουρικού έργου σήμερα, έργο που γίνεται με αντιμίσθια πείνας (8ευρώ/ώρα), χωρίς ξεκάθαρο κανονισμό, ενώ και η σύμβαση που υπογράφεται δεν παρέχει σαφή στοιχεία για την εργασία που πραγματοποιήθηκε και επομένως δεν αποτελεί ισχυρό πιστοποιητικό προϋπηρεσίας.
 Κινητοποιούμαστε γιατί μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τη νεολαία, αντιδρούμε στις επιλογές που λαμβάνονται για την εκπαίδευση, στην αναγνώριση των ΚΕΣ, την οδηγία 36/2005, τον νέο νόμο-πλαίσιο κ.α.

Τι ζητάνε οι μεταπτυχιακοί:

 Διεκδικούμε την μη-εφαρμογή του νέου νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, τη διαμόρφωση μιας πλατιάς συμμαχίας απέναντι σε αυτόν από τους συλλόγους αλλά και τα όργανα του πανεπιστημίου. Ζητάμε από το τμήμα να ταχθεί ενάντια σε αυτή την επιλογή του υπουργείου και να μην καμφθεί από τις πιέσεις για εδώ και τώρα δημιουργία ΜΔΕ στη σχολή.
 Διεκδικούμε την αναγνώριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα του έργου που παρέχουμε και ως εκ τούτου το δικαίωμα αποζημίωσης για τα έξοδα συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια.
 Μια άλλη πραγματικότητα στην παροχή επικουρικού έργου, την αξιοπρεπή αντιμισθία, την πλήρη ασφάλιση, το μετασχηματισμό των συμβάσεων κατά τρόπο που να εξασφαλίζουν την αναγκαία προϋπηρεσία και επιπλέον την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της πανεπιστημιακής κοινότητας και την εγγυημένη και αναβαθμισμένη παροχή εκπαιδευτικού – εργαστηριακού έργου.
 Διεκδικούμε την μη εφαρμογή του νόμου για τα ΚΕΣ και της οδηγίας 36/2005, την μη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αυτά τα ιδρύματα, διεκδικούμε ενιαία και ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά.
 Ζητάμε από τους συλλόγους, το τμήμα και τη σύγκλητο να βρεθεί στο πλευρό μας, ζητάμε την οικοδόμηση μιας πλατιάς συμμαχίας για την υπεράσπιση των κοινών συμφερόντων απέναντι στις πολιτικές που χτυπούν την Δημόσια Εκπαίδευση.

…για αυτό το λόγο:
 Πραγματοποιήσαμε αποχή όλη την εξεταστική περίοδο του Ιούνη και του Σεπτέμβρη
 Πραγματοποιούμε αποχή στις 23/10, γνωστοποιώντας τις διεκδικήσεις μας
 Είναι αναγκαία η συνέχιση των κινητοποιήσεών μας το επόμενο διάστημα
 Ζητάμε την συμφωνία και τη συμμαχία της πανεπιστημιακής κοινότητας


Σύλλογος Μεταπτυχιακών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου