Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Απόφαση ΣΜΦ-ΗΜ 14/10

Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης
Ημερομηνία: 14/10/2008

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών πραγματοποίησε την Πέμπτη 14/10/2008 γενική συνέλευση, της οποίας θέμα ήταν ο απολογισμός των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων του συλλόγου, η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και ο παραπέρα σχεδιασμός της στάσης του συλλόγου.

Στα πλαίσια της συζήτησης που διεξήχθη διαπιστώθηκαν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τα αιτήματα του συλλόγου και την πορεία διεκδίκησης αυτών. Η γενική διαπίστωση είναι ότι πλέον διαμορφώνεται μια χειρότερη πραγματικότητα για τις μεταπτυχιακές σπουδές, ένα αντιδραστικότερο πλαίσιο λειτουργίας και πιο απαξιωτικοί όροι για τους ίδιους τους μεταπτυχιακούς του πανεπιστημίου. Ειδικότερα θα πρέπει να παρατηρηθεί ότι:

 Με βάση τον νέο νόμο για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα (Ν.3685 – ΦΕΚ 148 τ.Α’16-7-2008), το ΜΔΕ θα είναι προαπαιτούμενο για τη λήψη διδακτορικού (μετά και από διευκρίνιση του ειδικού γραμματέα ανωτάτης εκπαίδευσης). Η απαράδεκτη αυτή διάταξη πάει μαζί με το συνολικά αντιδραστικό πνεύμα του νόμου, την προώθηση της ιδιωτικής έρευνας, την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του επικουρικού έργου, την ανταποδοτική χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Σημειώνεται δε ότι με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα τμήματα έχουν 2 χρόνια για να συμμορφωθούν πλήρως στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στοιχείο που αντικειμενικά ανοίγει εκ νέου την συζήτηση και στο τμήμα των ηλεκτρολόγων. Στο τμήμα μας σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε άμεσα το ζήτημα της αυθαίρετης άρνησης του υπουργείου να εγκρίνει το υπάρχον ΠΜΣ αλλά και να ανοίξουμε τη συζήτηση για το τι μεταπτυχιακά θα πρέπει να παρέχει το τμήμα. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης, ο σύλλογος καταθέτει την συνολική αντίθεση του με την νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα, την λογική που φέρνει τα ΜΔΕ, την ανταποδοτική και επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων.

 Ως προς το ζήτημα της πληρωμής των συνεδρίων σημειώνεται η θετική προσπάθεια να καλυφθεί μέρος των εξόδων των συνεδρίων από το ταμείο της επιτροπής ερευνών και να βοηθηθούν έτσι οι συνάδελφοι ως προς τα πρόσφατα έξοδα τους αλλά θα πρέπει να είναι σαφές ότι το αναγκαίο είναι να αρθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου ώστε να υπάρχει ολοκληρωτική λύση. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δε βάζει φρένο μόνο στην καταβολή των εξόδων συμμετοχής στα συνέδρια για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, αλλά παράλληλα θέτει σε εκτός θεσμικής κατοχύρωσης τους μεταπτυχιακούς και το ρόλο τους στα πανεπιστήμια.

 Ως προς το ζήτημα της αντιμισθίας των ωρών του επικουρικού, η πρόσφατη υπουργική απόφαση για υπογραφή συμβάσεων με 8ευρώ/ώρα βελτιώνει την κατάσταση που βιώσαμε την τελευταία περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε επικουρικό έργο χωρίς την υπογραφή συμβάσεων, αλλά εντούτοις απέχει πολύ από το να χαρακτηρισθεί αξιοπρεπής αμοιβή. Η σχετική απόφαση εκτός του ότι δίνει ψίχουλα, συντηρεί το σημερινό προβληματικό καθεστώς εντός του οποίου παρέχεται το επικουρικό έργο. Ο σύλλογος ζητά σήμερα τόσο την αύξηση σε αξιοπρεπή επίπεδα της αντιμισθίας του επικουρικού όσο και την τροποποίηση των συμβάσεων κατά τρόπο που να εξασφαλίζουν ικανοποιητική προϋπηρεσία, χρήσιμη για την εργασιακή προοπτική κάθε μεταπτυχιακού.

 Η κατάσταση του επικουρικού στο τμήμα περνά περίοδο κρίσης. Στην πλειοψηφία των εργαστηρίων της σχολής και ιδιαίτερα στα εργαστήρια των τομέων ΣΗΕ και ΣΑΕ εμφανίζεται έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα από τη μία την υπερεργασία συγκεκριμένων μεταπτυχιακών και από την άλλη την αντικειμενική υποβάθμιση της εργαστηριακής εκπαίδευσης.

Αντιπαραθετικά σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, διεκδικούμε την διαμόρφωση αξιοπρεπών όρων για την εργασία μας μέσα στο πανεπιστήμιο και τη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας, την μη-εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά. Ειδικότερα για τα παραπάνω ζητήματα απαιτούμε:

 Το ΜΔΕ δεν είναι και δεν θα πρέπει να αποτελεί προαπαιτούμενο για τον διδακτορικό κύκλο. Καμία εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του Ν.3685. Δυνατότητα απευθείας ένταξης στον διδακτορικό κύκλο για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Όχι στη θεσμοθέτηση ενός άτυπου δεύτερου κύκλου μέσω των ΜΔΕ και της καθολικής επέκτασης αυτών, όχι στην απαξίωση των πτυχίων μας.
 Την άμεση αναγνώριση του υπάρχοντος ΠΜΣ αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης εντός του τμήματος για το θεσμικό πλαίσιο και το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών σπουδών.
 Άμεση πληρωμή του επικουρικού έργου που πραγματοποιήθηκε το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2007-2008.
 Την αύξηση της αντιμισθίας για το επικουρικό έργο και την πλήρη χρηματοδότηση αυτού από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω της υπογραφής συμβάσεων. Σαφώς καθορισμένη αναγνώριση της παροχής επικουρικού έργου ως προϋπηρεσία.
 Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του πανεπιστημίου σε επικουρικό έργο.
 Την άρση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θεσμοθέτηση των μεταπτυχιακών ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ως εκ τούτου να έχουν το δικαίωμα στην καταβολή των εξόδων τους για συνέδρια.
 Χρησιμοποίηση των πιστώσεων του ΤΣΜΕΔΕ, ιεραρχώντας την παροχή υποτροφιών στους μεταπτυχιακούς.
 Καμία αναγνώριση των ΚΕΣ – να κλείσουν όσα υπάρχουν, καμία απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αυτά, όχι στην εφαρμογή της οδηγίας 36/2005, ενιαία ισχυρά πτυχία με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτά.

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών αποφάσισε τα εξής:
 Τη συνέχιση του αγώνα σε όλο το βάθος του εξαμήνου. Αποχή από το επικουρικό έργο την Πέμπτη 23/10 με παράλληλη ενημέρωση των προπτυχιακών και των καθηγητών της σχολής.
 Ο συντονισμός με άλλους συλλόγους μεταπτυχιακών μέσα στο πανεπιστήμιο, καταρχήν με τον Συ.Με.Φοι.Π.Π. αλλά και τους συλλόγους φοιτητών ώστε να ενισχυθεί αυτός ο αγώνας. Βασική παράμετρος για την ενίσχυση αυτού αλλά και κάθε άλλου αγώνα που υπερασπίζεται τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, κάθε αγώνα για την ουσιαστική βελτίωση του σημερινού πανεπιστημίου απέναντι στις πιέσεις της κυβέρνησης, είναι η διαμόρφωση μιας συμμαχίας μεταξύ των συλλόγων στο εσωτερικό του πανεπιστημίου.
 Την αίτηση προς τη σύγκλητο να συμπεριλάβει τα παραπάνω θέματα στην πρώτη συνεδρίαση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς ώστε να δοθεί πραγματική λύση.
 Την αίτηση προς την ΓΣ τμήματος να συζητήσει άμεσα τα ζητήματα των μεταπτυχιακών σπουδών και να λάβει απόφαση ομόρροπη με την απόφαση του συλλόγου.
 Την πλατιά δημοσιοποίηση των αιτημάτων και των στόχων της παραπάνω απόφασης.

Καλούμε κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να στηρίξει τις παραπάνω δίκαιες διεκδικήσεις και να συνδράμει στην άμεση ικανοποίηση αυτών. Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια αυτού του αγώνα διεκδικούμε τελικά την ίδια την αναγνώριση και κατοχύρωση του έργου που παράγουμε και προσφέρουμε μέσα στο πανεπιστήμιο, έργο με ερευνητική και εκπαιδευτική αξία. Αντιπαραθετικά στη μεθοδευμένη προσπάθεια να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, καλούμε κάθε σύλλογο αλλά και κάθε αρμόδιο όργανο να συμβάλει με τον τρόπο του σε έναν κοινό αγώνα για την υπεράσπιση και βελτίωση της σημερινής πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου