Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Πλαίσιο για την Συνέλευση του ΣΥΜΕΦΟΙΠΠ στις 22/9/2008

Συνάδελφοι,

Το στρώμα των μεταπτυχιακών βρίσκεται μέσα σε ένα καυτό πεδίο εξελίξεων που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά και πιο συνολικά την κοινωνία. Η περίοδος που διαννύουμε χαρακτηρίζεται από την ένταση της επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης, επίθεση προς ότι μέχρι σήμερα θεωρούσαμε κεκτημένο: ιδιωτικοποίηση των πάντων (Ολυμπιακή, ΟΤΕ), πολιτική λιτότητας, φορομπηξία, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας. Την ίδια στιγμή στο τοπίο της εκπαίδευσης τα πράγματα αποκτούν μια νέα τροπή μέσω της προσπάθειας για συνταγματικό πραξικόπημα, παράκαμψη του άρθρου 16 και αναγνώριση των Κολλεγίων ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πιέζει και για την εφαρμογή μιας σειράς ακόμα αντιδραστικών μέτρων, εντός των οποίων είναι και ο νόμος για τα Μεταπτυχιακά και την Έρευνα.

Το σύνολο αυτών των ζητημάτων βρίσκει τους μεταπτυχιακούς του Πανεπιστημίου Πατρών εν μέσω μιας κινητοποίησης με στόχο την διαμόρφωση καλύτερων για το επικουρικό έργο, τον ουσιαστικό μετασχηματισμό αυτής μας της εργασίας, την άρση της απόφασης του ελεγκτικού συνεδρίου για μη αναγνώριση του θεσμικού ρόλου των μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων, την καταβολή των εξόδων για τα συνέδρια αλλά και μιας σειράς άλλων ζητημάτων. Είναι σήμερα εμφανής η ανάγκη για μια ουσιαστική βελτίωση των όρων με τους οποίους πραγματώνονται οι μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα, των όρων με τους οποίους πραγματώνεται η ερευνητική εργασία των υποψήφιων διδακτόρων.

Σε αυτά τα πλαίσια η μέχρι τώρα επιλογή μιας σειράς συλλόγων όπως οι σύλλογοι μεταπτυχιακών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής αλλά και Γεωλογικού για μια μάχιμη κινητοποίηση μέσω της αποχής είναι τουλάχιστον θετική και θα πρέπει να βρει στήριξη από τον ενιαίο σύλλογο αλλά και κάθε συνάδελφο, μεταπτυχιακό φοιτητή ξεχωριστά. Θα πρέπει δηλαδή σήμερα να διαμορφωθεί μια ενιαία κίνηση όλων των μεταπτυχιακών που θα βάλει μπροστά τα αιτήματα για οικονομική αλλά και συνολική βελτίωση του επικουρικού έργου, το αίτημα για εγγυημένες υποτροφίες για κάθε μεταπτυχιακό, το αίτημα για τη συνολική αναγνώριση του ρόλου των μεταπτυχιακών μέσα στο πανεπιστήμιο (είναι τουλάχιστον αναντίστοιχο το σύνολο του επικουρικού να γίνεται από εμάς, η πλειοψηφία των δημοσιεύσεων να είναι βάση δουλειάς που βγάζουμε και το ελεγκτικό συνέδριο να βγάζει απόφαση ότι… δεν μας αναγνωρίζει θεσμικά!), το αίτημα για μια συνολική αναβάθμιση των μεταπτυχιακών σπουδών.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να χαρακτεί και η αντιπαράθεση μας με μια σειρά επιλογών της κυβέρνησης γύρω από τις μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι χαρακτηριστική η επιλογή του υπουργείου παιδείας να απαξιώσει αυτό τον χώρο μέσα από την υπερδιόγκωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακής ειδίκευσης, μέσα από την ενίσχυση της ιδιωτικής παρουσίας στην έρευνα και μάλιστα με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης. Δεν είναι εξάλλου τυχαίες οι διατάξεις του νόμου για μια σειρά ζητημάτων: με βάση τον νέο νόμο το επικουρικό θα γίνεται ουσιαστικά αμισθί (!!!) ενώ παράλληλα το κράτος θα χρηματοδοτεί μονάχα ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών ανά τμήμα και μάλιστα εκείνο το οποίο θα συγκλίνει στα κριτήρια των πλήρως ελεγχόμενων από την κυβέρνηση δομών αξιολόγησης που εδώ και καιρό προσπαθεί να στήσει.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα μαζικό κίνημα αποτροπής και υπεράσπισης των συλλογικών μας συμφερόντων. Σε αυτή τη συγκυρία οι μεταπτυχιακοί θα πρέπει να βγουν από την αφάνεια που θέλει τους επιβάλει η κυρίαρχη ιδεολογία (σε σημείο να επιλέγει να μην τους αναγνωρίσει ούτε στον τύπο) και να διεκδικήσουν ότι πραγματικά αντιστοιχεί στο έργο που παράγουν. Μαζί και παράλληλα με τον συνολικό αγώνα για την υπεράσπιση και βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου, μαζί και παράλληλα με την μεγάλη μάχη όλης της νεολαίας ενάντια στην αναγνώριση των ΚΕΣ θα πρέπει να δώσουμε το δικό μας στίγμα για τα δικαιώματα και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας.

Με στόχο την πραγμάτωση όλων των παραπάνω ο ΣΥΜΕΦΟΙΠΠ μπορεί και πρέπει να αποκτήσει έναν πιο μαζικό και δυναμικό ρόλο, κόντρα σε λογικές γραφειοκρατικοποίησης του. Ο ενιαίος σύλλογος μπορεί και πρέπει να δίνει παλμό στον αγώνα, να διεκδικεί αποφασιστικά τα δικαιώματα του στρώματος των μεταπτυχιακών, να συντονίζει την δράση σε κάθε επιμέρους σχολή. Και για αυτό καλούμε για την συγκρότηση μιας πλατιάς κίνησης συνολικής ριζοσπαστικοποίησης των όρων λειτουργίας του συλλόγου, για μια κίνηση που θα καταγάγει επί της ουσίας νίκες για τα συμφέροντα μας. Σε αυτά τα πλαίσια επιθυμούμε να βρεθούμε μαζί με κάθε συνάδελφο, κάθε συναγωνιστή, κάθε δύναμη που μπορεί να ενταχθεί σε έναν αντίστοιχο σχεδιασμό.

Απαιτούμε:

v Άμεση βελτίωση των οικονομικών όρων για το επικουρικό έργο, με αύξηση της αντιμισθίας στα 20ευρώ/ώρα.

v Συνολική αλλαγή των όρων και της φυσιογνωμίας του επικουρικού έργου – να πάψει να είναι μια αγγαρεία αλλά μια κατ’ επιλογή διαδικασία συνολικής εργασίας από την πλευρά του μεταπτυχιακού, με όλα τα κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα που αυτό περιλαμβάνει (σύμβαση, αναγνώριση προϋπηρεσίας, δυνατότητα επικαθορισμού του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου).

v Άμεση παροχή υποτροφιών για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή, ώστε να διαμορφώνονται ευνοική όροι για την εργασία αυτού και να διαφυλάσσεται η αξιοπρεπής αναπαραγωγή του.

v Να αλλάξει άμεσα η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου, να αναγνωριστεί θεσμικά ο ρόλος των μεταπτυχιακών φοιτητών και να υπάρξει εγγυημένη καταβολή των εξόδων για τη συμμετοχή σε συνέδρια.

v Να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

v Να κλείσουν τα ΚΕΣ – καμία εφαρμογή της οδηγίας 36/2005 – όχι στο συνταγματικό πραξικόπημα.

Καλούμε:

v Τη σύγκλητο του πανεπιστημίου να τοποθετηθεί άμεσα επί των παραπάνω ζητημάτων και να στηρίξει ενεργά τις αποφάσεις του συλλόγου.

v Κάθε σύλλογο προπτυχιακών φοιτητών αλλά και κάθε άλλο φορέα της εκπαίδευσης σε έναν ενιαίο πανεκπαιδευτικό συντονισμό.

Αποφασίζουμε:

v Την κινητοποίηση του συλλόγου σε όλο το βάθος του εξαμήνου με επιλεγμένες αποχές και συμβολικές κινητοποιήσεις.

v Την κατάληψη της πρυτανείας ως μια συμβολική μορφή έκφρασης των διεκδικήσεων μας, στις 29 Σεπτέμβρη

Αριστερή Κίνηση Μεταπτυχιακών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου